A napelem rendszerek jelentik a jövőt?

Szponzorált tartalom

napelem rendszerek
napelem rendszerek

Egyre több épületen jelennek meg a napelemek és ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy vajon ez jelenti-e a jövőt. A növekvő energiaárak mellett sokan próbálnak spórolni és egyre másra születnek az újabb és újabb megoldások. Természetesen az, ha valakinek energiatakarékos berendezései vannak otthon, az már egy remek megoldás, de még így is szükséges a háztartások számára az elektromos áram. Sokan lecserélik háztartási készülékeiket energiatakarékosra, az izzókat is lecserélik igazán keveset fogyasztó LED-es izzókra, de mindig van még mit tenni. Amikor valaki ilyesmin gondolkodik, általában két dolog is felmerül a témával kapcsolatban. Az egyik a környezetvédelem.

Bár több jövőkutató is azt mondja, hogy a Földnek már késő, az ember már kimerítette az erőforrásait és már nincs igazán mit tenni, mások úgy vélik, még van remény. Apró lépésekben pedig mi magunk is hozzá tudunk járulni bolygónk védelméhez. Ilyen apró lépés például, ha elkezdjük szelektíven gyűjteni a hulladékot, ha környezetbarát csomagolást használunk, ha megpróbálunk minél kevesebb szemetet termelni. És az is, hogy ha áttérünk a napelemes rendszerre.

A napelempalyazatok.hu lesz az a hely, ahonnan érdemes elindulni. Itt minden fontos információt és persze segítséget is megtalálunk a napelemekkel kapcsolatban. A napelem rendszerek jelentik a jövőt. Hogy miért mondom ezt? Mert a napelemes rendszerek segítségével a háztartások saját maguk számára tudják előállítani a szükséges energiát, így nem terhelik a környezetet. A nap energiája egy tiszta, zöld energia, nincs károsanyag-kibocsátás, nincs szennyezés. Egy igazi nyerő helyzet ez, már ami a háztartásokat és a bolygót érinti.

A napelem rendszerek kialakítása fizikailag nem tart sokáig, azonban az előkészületekre rá kell szánni az időt. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a napelemes rendszerek nem ugyanazok, mint a napkollektor. A napelemek a nap energiáját használják fel, ebből nyernek egyenáramot, amit aztán az inverter átalakít váltóárammá. Ezzel szemben a napkollektor a fűtésben játszik szerepet, a nap hőjét nyeli el és ezt lehet használni például vízmelegítésre vagy fűtéshez.

A napelempalyazatok.hu-nál lehetőség van ingyenes helyszíni felmérés kérésére is. Ez azért fontos, mert nagyon sok mindentől függ a napelemek elhelyezése. Az első persze az, hogy felmérjük a saját igényeinket, tehát azt, hogy mennyi áramra is van szüksége a háztartásunknak. Ez egy egyszerű átlagszámítás, meg kell hozzá nézni, hogy az elmúlt évben mennyi energiát használtunk és ezt átlagolni. Ebből már a napelempalyazatok.hu tudni fogja, hogy milyen teljesítményű napelemre van szükségünk. A kivitelező partnerek pedig a helyszíni felmérés során megnézik, hogy milyen az épület tájolása, fekvése, a tető dőlésszöge és így tovább. Hogy hol lennének ideális helyen a napelemek, hogy nincs-e valami, ami árnyékot vet rájuk, egy nagy fa vagy egy szomszédos épület például. Ha így lenne, akkor sincs minden veszve, mert egy melléképület vagy garázs teteje még mindig alkalmas lehet a napelemek elhelyezésére. Végső esetben pedig akár lábon álló rendszer is építhető, amennyiben elég hely áll rendelkezésre az udvaron.

A napelempalyazatok.hu-nál a napelem rendszerek pályázati lehetőségeiről is tájékozódhatunk. Érdemes ezeket is alaposan átböngészni, mert úgy a magánszemélyeknek mint a nem magánszemélyeknek is több lehetőségük van a napelemes rendszer finanszírozására. Az egyszeri beruházás ugyan nem olcsó, de hosszú távon megéri az árát. Általában az a tapasztalat, hogy 8-10 év alatt térül meg a beruházás. Ez után pedig már valóban ingyen lesz az áram.

Ugyan ki ne szeretné elfelejteni a villanyszámlát? Akik igen, bizonyára már tájékozódtak a lehetőségekről, a napelemes rendszerekről. Amikor a saját igényeinket mérjük fel, érdemes már akkor is hosszú távon gondolkodni. Például megtervezni az elkövetkezendő 10-15 évet, hogy milyen fejlesztések várhatók otthonunkban, melyeknek energiaigénye lesz. Ha például elektromos autó vásárlásán törjük a fejünket és az autót otthon szeretnénk tölteni, akkor ezt is kalkuláljuk bele. Vagy ha klímaberendezéseket, fűtött medencét, infraszaunát szeretnénk, ezek mind energiaigényesek.

Amikor a napelem rendszerek szóba kerülnek, sok-sok kérdés merül fel. Ezért is fontos, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol választ kapunk ezekre a kérdésekre és segítséget az induláshoz. Az indulástól egészen a kivitelezésig. A napelemes rendszerek telepítése általában egy-két nap alatt megvan, tehát nem egy hosszadalmas folyamat, érdemes rászánni az időt a tervezésre.

Alapvetően kétféle rendszert különböztetünk meg, vannak azok, melyek rá vannak kötve a hálózatra. Azonban egyre többen érdeklődnek az úgynevezett szigetüzemű rendszerek iránt. Amikor  a rendszer nincs rákötve a hálózatra, hanem egy erre a célra létesített akkumulátor tárolja az energiát. Ennek nagy előnye, hogy valóban függetlenedünk a hálózattól, hátránya viszont, hogy ha nincs elég áram, akkor bizony nem lesz áram a házban.

Mindezekről természetesen a napelempalyazatok.hu-nál is lehet érdeklődni, lehet erről tájékozódni. Mint ahogy arról is, hogy milyen az ideális méretű napelemes rendszer és hogy miért fontos, hogy felmérjük az igényeket. Nos azért, mert ettől függ, hogy mekkora rendszert kell kiépíteni. Ha a napelem rendszerek alulméretezettek, akkor bizony nem állítják elő a háztartásunk számára szükséges energiát, így továbbra is érkeznek majd a villanyszámlák. Ha viszont túlméretezettek, akkor túl sok energiát termelnek, amit ugyan a hálózatba visszatölt a rendszer és ezért a szolgáltató egy nagyon kevés pénzt még fizet is nekünk. De ilyenkor a kezdeti bekerülési költségek nőnek meg annyira, hogy a beruházás megtérülési ideje sokkal hosszabb.

Mindezekért fontos, hogy profi szakemberek kezébe tegyük a dolgokat, akikben megbízunk, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a napelem rendszerek telepítésében. Ilyenek a napelempalyazatok.hu kivitelező partnerei. Érdemes itt kezdeni az egész folyamatot, és kérni az ingyenes helyszíni felmérést. Ehhez nem szükséges más, mint a személyes adataink, az elérhetőségeink és az, hogy melyik megyében tervezzük a telepítést.

Ráadásul itt a pályázati lehetőségekről is lehet tájékozódni. Az egyik legnépszerűbb, a 3+3 milliós kölcsön néven közismertté vált pályázat például lakóépületek felújítását célozza meg, és ebben benne van a napelemes rendszerek telepítése is. Ha megnézzük, ez 50%-os finanszírozást jelent, ami igazán kedvező ajánlat. Ezen kívül is érdemes szétnézni a lehetőségek között, kedvező kamatozás vagy akár nulla százalékos hitel is elérhető. Vidéki tanyák esetében az akár 95 százalékos finanszírozást is meg lehet célozni. Ehhez persze az kell, hogy tudjuk, hogy mit is szeretnénk és ez alapján utánanézni a lehetőségeknek.

A napelem rendszerek telepítése valóban csak egy-két napot vesz igénybe és ez után már nem kell semmin sem aggódni. A napelemek termelik az energiát, ezt az egyenáramot az inverter alakítja váltóárammá. És ha már szóba került az inverter, ezzel kapcsolatban érdemes annyit tudni, hogy ha a napelemes rendszer bővítésére van szükség, akkor arra is van lehetőség. Tehát lehetséges újabb és újabb napelemeket szerelni a tetőre, azonban van egy határ. És ezt a határt magának az inverternek a teljesítménye jelenti.