Leszokással a jobb élet felé.

Szponzorált tartalom

Addiktológia
Addiktológia

Alkohol. Mi jut róla eszünkbe? A legtöbbeknek a barátai, a könnyed iszogatások, a meleg nyári esték, esetleg a szilveszteri bulik. Ez így rendben is van, ám sajnos vannak, akiknek az egész életük a piáról szól, és már nem is tudják, vagy nem is akarják ezt kontrollálni. Ez maga az alkoholizmus, amelyről leginkább az Addiktológia tudja lehozni az embereket.

Ha az alkoholizmus kialakult, és úgy döntünk, hogy addiktológiai segítséget kérünk, akkor fordulhatunk például a Felépülök Addiktológiai és Családkonzultációs Központhoz. A központ – mint a weboldalon olvasható – hatékony segítséget nyújthat alkoholproblémával vagy más függőséggel küzdőknek, és a családjaik számára. Tartós változást és derűs, egyre gazdagodó életet ígérnek, valamint azt, hogy módszerüknek köszönhetően az alkoholizmust az esetek 70-75 százalékában tudják kezelni, ami azt jelenti, hogy alkohol nélküli élethez tudnak segíteni.

Alkohol nélküli élethez segíteni, és nem meggyógyítani! Ezt fontos hangsúlyozni, ugyanis az alkoholizmust nem lehet meggyógyítani, csupán kezelni. Ez azt jelenti, hogy az alkoholista emberek képesek lehetnek hosszú ideg, sőt akár egy életen át alkohol nélkül létezni, élni, de többet nem lesznek képesek kulturált, mértéktartó alkoholfogyasztásra.

De mégis mivel tudnak segíteni? Az egyik a Minnestoa-modell, amit a rehabilitáció alatt alkalmaznak, a másik pedig az, hogy saját tapasztalattal rendelkező addiktológiai szakembereik vannak. Ez azt jelenti, hogy sok olyan embert alkalmaznak, akik maguk is alkoholfüggőséggel küzdöttek, de sikeresen elhagyták a szert, és már újra teljes életet élhetnek.

A Minnesota-modell egy kipróbált, több mint 70 éve használt módszer. A kezeltek 70-75%-a el tudja érni vele az alkoholról való élethosszig való leszokást. A Felépülök által kínált rehabilitáció segítséget nyújthat a változást akaró függőknek, és a hozzátartozóknak, barátoknak, munkatársaknak is. Mint írják, ők is átélték a próbálkozásokat és a kudarcokat, itt pedig felépültek segítenek felépülőknek. A hozzátartozóknak, barátoknak azért lehet szüksége segítségre, mert az alkoholizmus nem egyetlen ember problémája, hanem a függő környezetéé is. A hozzátartozók segítségével jóval motiváltabb lehet a függő személy. A felépülés új életmódot eredményez, és alkohol nélküli, teljes, derűs, egyre gazdagodó életet ígér. A cél, hogy a gondolkodásmódban érjenek el változást, és szabadságként, lehetőségként éljék át a betegek az alkohol nélküli életet.

A program, amit kínálnak, 28 napos, ez alatt végig bent kell lenniük az ügyfeleknek az addiktológiai központban, ami azonban egy természetes környezetben lévő házikó. Ma már nincsenek elvonók, ezek a központok valójában rehabilitációs intézmények. A Minnesota-modell adja az alapját a rehabilitációjuknak. Ezt a modellt 1949 óta alkalmazzák szerte a világban, ma a rehabilitációs központok 4/5-e ezt a modellt alkalmazza az Amerikai Egyesült Államokban. A módszer eredetileg Amerikából származik, és eredetileg egy több hónapos bentlakásos terápia. A terápia 70%-ban tapasztalatból szerzett, saját élményű információkat ad át, a maradék százalék pedig szakmai segítséget takar. Magyarországon 1990-ben jelent meg, azóta pedig egyre inkább elterjedté vált. Főbb jellemzője, hogy az absztinenciára orientálódig, hogy vallja: a függőség fizikai, pszichológiai és szociális tényezői is vannak, hogy a függőség egy gyógyíthatatlan betegség, amit azonban egy életre tünetmentessé lehet tenni, és hogy egy intenzív, csoportterápiára és előadásokra épülő kezelési terv lehet a megoldás-

A kezelési program főbb elemei a következők: csoportterápia, előadások, felépülésben résztvevők tanácsai, multiprofesszionális személyzet, a családi tanácsadás, a napi olvasócsoportok, az élettörténetek, a rekreáció és a testi aktivitás, valamint az anonim, 12 lépéses önsegítő közösségek csoportjaiban való részvétel.

Az a cél, hogy a függő személy fel tudja ismerni a problémáját és azt, hogy segítségre van szüksége, valamint megtanulja, hogy min kell változtatnia a sikeres leszokás eredményéért.

Vannak alapelvek, amelyeket a Minnesota-modell már a létrejöttekor megfogalmazott és fontosnak tartott. Az első, hogy az alkoholizmus maga is egy betegség, és nem csak valamilyen mögöttes probléma tünete, megnyilvánulása. A második, hogy úgy tekintenek az alkoholizmusra, mint egy önkéntelen fogyatékosságra, és semmi esetre sem korholják a beteget, nem szégyenítik meg őt káros szenvedélye miatt. Az alkoholizmus egy több fázisú jelenség: van fizikai és mentális vonatkozása is.

Az állam által nyújtott rehabilitációs kezelések a Felépülök szerint jellemzően 2-3 vagy akár 6-15 hónaposak. A Felépülök központ rehabilitációja ezzel szemben csupán 2-3 napos. Ez utóbbi azért jobb, mert sokaknak nincs is szüksége sok hónapos kezelésre, de olyan emberek is nagyszámban vannak, akik nem engednek el a kötelezettségei egy hónapnál hosszabb időszakra.

De mitől is lehet eredményes ez a program? Fontos szempont, hogy komoly elhivatottságot jelent a 28 napos bentlakásos programon való részvétel, ez mindennek az alapja. Hangsúlyos a szilárd keretrendszer és a szigorú napirend, ami segít megszüntetni az azonnali vágyteljesüléssel szembeni kiszolgáltatottságot, a sóvárgást. Az embereknek muszáj megtanulnia, hogy pontosan mire van szükségük a józan hétköznapokra. A hozzátartozók sem maradhatnak ki a folyamatból, előadásokkal próbálják segíteni őket a szakemberek. Természetesen a 28 napos program után sem engedik el a betegek kezét, utógondozással segítik a hosszú, boldogabb életet.

A program helyszíne egy egész évben nyugodt, családias környezet, amit 100%-os diszkréció és biztonság jellemez. Nincsenek váratlan vendégek. A jelenlévőket 0-24 órában tapasztalt szakember felügyeli, segíti. Az ott töltött idő alatt 120 óra tematikus, vezetett csoportmunkában vesznek részt, 48 óra egyéb felépülést támogató programot szerveznek, 34 órában pedig a természetben vannak. A hónap alatt egy tematikus családi napot is szerveznek a szakemberek. Az állapotfelmérés 25 ezer forint/alkalom, az egyéni konzultáció 20 ezer forint alkalmanként, a családi konzultáció 30 ezer forintba kerül, a 28 napos program pedig 1 millió 600 ezer forintba kerül fejenként. Ebben benne van a szállás, az étkezés, az utógondozás, a külső programok, a felhasznált eszközök, és a hozzátartozók előadásai is. Azok számára, akik szeretnének többet megtudni blogot is fenntartanak a honlapon.